Om Länet läser

Om Länet läser

Länet läser – Uppsala läns största bokcirkel

Länet läser en läsfrämjande satsning där läsare från länets alla kommuner samlas runt en gemensam bok under ett år i evenemang, bokcirklar och diskussioner på biblioteken.

Projektet lyfter fram och utnyttjar bibliotekets unika samhällsposition som erfarenhetsbank och centrum för samtal. Biblioteken använder tillgången till den äldre svenska litteraturen för att vidga och fördjupa det moderna litterära samtalet, där vår egen samtid kan belysas genom intressanta kopplingar bakåt.

Genom att ha en gemensam bokcirkelbok i länet får olika ålders- och läsargrupper möjlighet att mötas i litteraturdiskussioner och olika evenemang runt boken.

2018 års Länet läser-bok är Kallocain av Karin Boye

Kallocain är en framtidsvision över ett polisstyrt och militariserat övervakningssamhälle. Karin Boye målade upp ett 1984, nästan ett decennium före George Orwell. En dystopi, men samtidigt en tro på människans förmåga att skapa en annan, levande värld.

– Som en kuslig profetia om en möjlig framtid är Kallocain lika brännande aktuell i dag som när den skrevs på fyrtiotalet. Samtidigt som Karin Boye målar upp en hård och samhällskritisk historia, bultar berättelsens hjärta av något varmt och ytterst mänskligt – längtan efter frihet och närhet. Genom att lyfta in romanen i vår tid och senare års dystopitrend hoppas vi att den kan ligga till grund för många intressanta diskussioner och läsarsamtal, säger Anna Ahlund, projektledare.

2018 års Länet läser-bok har utsetts av en jury bestående av Nina Solomin från UNT, Alica Bosnic Sveriges Radio, Rikard Jennische Bibliotek Uppsala, Stefan Eurenius Regionbibliotek Uppsala och Helena Gille från Enköpings bibliotek.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.